ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ 2017

Ο χορός επικοινωνεί και διαδίδει την παγκόσμια γλώσσα της επικοινωνίας, καθώς γεννά τη χαρά, την ομορφιά και την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης αναφέρει η Αμερικανίδα, Τρίσα Μπράουν, χορεύτρια, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Trisha Brown Company, στο μήνυμα που έγραψε για την 29η Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Χορού, κατόπιν πρόσκλησης από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.

“Ο χορός είναι δημιουργικότητα… ξανά και ξανά… στη σύλληψη, στην παραγωγή, στην πράξη και στην ερμηνεία”, αναφέρει η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ).

Σημειώνεται ότι η Τρίσα Μπράουν έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 2017, στο Σαν Αντώνιο, σε ηλικία 80 ετών, αφού της ανατέθηκε να γράψει το Διεθνές Μήνυμα Χορού για το 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι κύριοι εορτασμοί του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2017 θα διεξαχθούν στη Σαγκάη της Κίνας, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου με θέμα «Εμείς, χορεύουμε μαζί».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των τριήμερων εορτασμών περιλαμβάνει τοπικές και διεθνείς παραστάσεις χορού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με εργαστήρια, συμπόσιο, ομιλίες και διαλέξεις από διεθνούς φήμης χορευτές και χορογράφους.

Στους εορτασμούς στη Σαγκάη θα συμμετέχει και η Μάχη Δημητριάδου Lindahl, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΚΔΙΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου η οποία θα παρουσιάσει σε εισαγωγική ομιλία της, με τίτλο “Re-membering Trisha Brown”, την τιμώμενη χορογράφο και συγγραφέα του φετινού μηνύματος Τρίσα Μπράουν .

Η κα. Δημητριάδου Lindahl θα συμμετάσχει και στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η πολυμορφία του χορού: μια εξερεύνηση του τρόπου διατήρησης των παραδοσιακών χορευτικών πολιτισμών, μέσα στην παγκόσμια χορευτική σκηνή», παρουσιάζοντας εισήγηση με τίτλο «Η ενσωμάτωση της Τερψιχόρης: αναζήτηση της ταυτότητας μέσω του αρχαίου ελληνικού δράματος και του σύγχρονου χορού».

Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού το 1982 προς τιμήν του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

 

 

ΚΥΠΕ