ΠΑΦΟΣ 2017. “ROOM IN A WALL’

Μια διαδραστική εγκατάσταση, η οποία διερευνά και ενεργοποιεί τη σχέση μας με τα σύνορα /όρια, αποτελεί η έκθεση υπό τον τίτλο “Room in a wall” που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο στην οικία Σέλι, του πρώην αστυνομικού διευθυντή Πάφου επί Αγγλοκρατίας η οποία παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Πάφος 2017 για διάφορες εκδηλώσεις.

Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Οργανισμού Πάφος 2017 και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου ( Τμήμα Πάφου).

Το υλικό της έκθεσης είναι του φωτογράφου Aron Rossman –Kiss με έδρα τη Γενεύη και συγκεντρώθηκε – όπως ανέφερε στους παρευρισκόμενους ο καλλιτέχνης – μέσα από ταξίδια σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων διερευνώντας το προσωπικό αλλά και το σύνθετο θέμα των σχέσεων που συνδέονται με την ιδέα του ορίου.

Η εγκατάσταση προτείνει στον επισκέπτη την εμπειρία, τη σύγκριση και την αντιμετώπιση μιας πλειάδας αφηγήσεων.

Ο Αron Rossman-Kiss συζήτησε με το κοινό ζητήματα ηθικής δεοντολογίας ως προς την φωτογράφιση θεμάτων ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και τη μετανάστευση.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Τμήμα Πάφου Θάνος Σαββίδης ανέφερε πως ο καλλιτέχνης Aron Rossman –Kiss επισκέφτηκε την Κύπρο πριν τρία χρόνια από όπου ξεκίνησε το project και το παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα της έκθεσης ενός φωτογράφου.

Η εγκατάσταση, όπως επεξήγησε ο κ. Σαββίδης, είναι σε ένα χώρο, όπως στην προκειμένη περίπτωση η οικία Σέλι που βοηθά να παρουσιάσει την προσέγγιση του καλλιτέχνη στο θέμα.

Ο Aron Rossman –Kiss, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως ταξίδεψε και φωτογράφισε διάφορες περιοχές του κόσμου έχοντας ως κεντρικό θέμα τα σύνορα. Πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των ταξιδιών αυτών στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος παρουσιάστηκε στην έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Μαρτίου. Τα ταξίδια του επικεντρώθηκαν σε σύνορα όπου σε κάποιες φορές έπρεπε να περάσεις τον ποταμό ή τα συρματοπλέγματα.

Το πρόγραμμά του αφορά τα ευρωπαϊκά σύνορα, κατέληξε.

 

 

ΚΥΠΕ