ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Β’ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει το δεύτερο γύρο με 64%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία χθες, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου, μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.

Παρότι ο Μακρόν, 39, είναι σχετικά άπειρος πολιτικά, και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χθες τον έδειχναν να κερδίζει άνετα την τελευταία μάχη με την 48χρονη Λεπέν.

Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια ήττα για τις δύο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συσπειρώσεις που έχουν καταδυναστεύσει τη γαλλική πολιτική για 60 χρόνια, ενώ επίσης μειώνουν και τις πιθανότητες να υπάρξει κλονισμός του κατεστημένου σε παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας τον Ιούνιο πέρυσι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Μακρόν είπε στους ψηφοφόρους του νεοσύστατου κινήματος του (Εμπρός!), “Σε ένα χρόνο, αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής”. Συνεχίζοντας, είπε ότι εάν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα για να μεταμορφώσει ένα στάσιμο πολιτικό σύστημα.

Ομολογώντας την ήττα τους, προτού ακόμα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι καταμετρήσεις των ψήφων, οι αντίπαλοι συντηρητικοί και σοσιαλιστές υποψήφιοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να στρέψουν τώρα τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη του Μακρόν ώστε να εμποδίσουν στον δεύτερο γύρο κάθε προσπάθεια νίκης της Λεπέν, της οποίας οι θέσεις εναντίον της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνουν, θα αποβούν καταστροφικές για τη Γαλλία.

Καθώς οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση για το αποτέλεσμα που αποτελούσε την καλύτερη αρκετών πιθανών προοπτικών, το ευρώ εκτοξεύθηκε κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν οι πρώτες προβλέψεις, υποστηρικτές του Μακρόν σε συνεδριακό κέντρο του Παρισιού ξέσπασαν στον εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτισσα. Πολλοί ήταν κάτω των 25 ετών, εκφράζοντας μέρος της απήχησης ενός άντρα που σκοπεύει να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα.

Έχοντας υπ` όψιν τις ομολογουμένως υπερεθνικές θέσεις της Λεπέν, ο Μακρόν είπε στο ακροατήριό του, “Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές”.

Απευθυνόμενος στις μελλοντικές μάχες, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να θέσει τέλος σε ένα σύστημα που “έχει αποδειχθεί ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μας εδώ και 30 χρόνια”.

“Από σήμερα θέλω να χτίσω μια πλειοψηφία για την κυβέρνηση και για μια νέα μεταμόρφωση. Θα αποτελείται από νέα πρόσωπα και νέο ταλέντο στην οποία κάθε άντρας και γυναίκα θα μπορούν να έχουν θέση”, είπε.

Η Λεπέν, η οποία και εκείνη στοχεύει να αλλάξει την ιστορία ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Γαλλίας, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο και ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.

“Το μεγάλο θέμα στις εκλογές αυτές είναι η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει τον πολιτισμό μας σε κίνδυνο”, είπε στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα αποτελέσματα.

Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στις πολιτικές του Μακρόν, τον οποίο περιέγραψε ξανά ως “βασιλέα του χρήματος”, σε μια προσπάθεια να κατακρίνει το παρελθόν του ως τραπεζικού επενδυτή. Οι θέσεις του πάνω στην απελευθέρωση της αγοράς, δήλωσε, θα οδηγήσουν σε αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, καθώς και σε μαζική εισροή μεταναστών και στην ελεύθερη κίνηση των τρομοκρατών.

Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

“Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας”.

Ο ηττημένος σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο ηττημένος δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν προέτρεψαν και οι τρεις του ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, κάλεσε σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν κάλεσε όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.

Για “νίκη για πατριώτες” έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν χθες βράδυ στο Παρίσι ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώνουν “αντιφασίστες” και την αστυνομία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επιτυχία του Μακρόν με tweet που ανάρτησε στο οποίο έγραφε, “Καλό που ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες”.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε παρόμοιες ευχές για τον δεύτερο γύρο, είπε ο εκπρόσωπός του στις Βρυξέλλες.

Ήταν πικρή νύχτα για τον Φιγιόν, ο οποίος θεωρούνταν ότι θα κατακτούσε τα Ηλύσια εύκολα, έως ότου βλήθηκε τον Ιανουάριο από κατηγορίες ότι η σύζυγός του είχε πληρωθεί από το δημόσιο για ανύπαρκτη εργασία.

“Αυτή η ήττα είναι δική μου και εναπόκειται αποκλειστικά σε εμένα να την υπομείνω”, είπε ο Φιγιόν, 63, πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι τώρα θα ψηφίσει τον Μακρόν.

Οι δύο πολιτικοί που απέμειναν για τον δεύτερο γύρο υποστηρίζουν πλήρως αντίθετες οικονομικές θέσεις για το μέλλον σε μια χώρα της οποίας η οικονομία υπολείπεται εκείνης των γειτόνων της, και όπου ένα τέταρτο των νέων είναι άνεργοι.

Τα μέτρα σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς του Μακρόν αναμένεται να χαιρετισθούν από τις παγκόσμιες χρηματοικονομικές αγορές, όπως και οι περικοπές στα έξοδα του κράτους και στις δημόσιες υπηρεσίες. Η Λεπέν θέλει να τυπώσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει διευρυμένες ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και μειώσεις φόρων, να ξεφορτωθεί το ευρώ και πιθανώς να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Με εμφανή δυσαρέσκεια, ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν.

Κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο ” για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες”, όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα “που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό”.

Και πρόσθεσε: “‘Οποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του”.

Το ευρώ ανέκαμψε στα πρώτα αποτελέσματα των χρηματιστηρίων της Ασίας χθες, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αναμένονταν να πέσουν και οι γαλλικές μετοχές να ανακάμψουν σήμερα το πρωί, μετά από την ανακούφιση για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και το γεγονός ότι στη Γαλλία δεν επικράτησε μια επιλογή μεταξύ δύο ριζοσπαστικών, αντιευρωπαϊστών υποψηφίων για την προεδρία.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ορισμένες εφημερίδες, ωστόσο θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου αποτελεί απειλή.

 

 

ΚΥΠΕ