ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

«Διεκδικούμε το δικαίωμα διατήρησης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και το φυσικό και ηθικό δικαίωμα να τιμούμε τους προγόνους μας ….. 

 

Προστρέχουμε στο Δικαστήριο ως το ύστατο καταφύγιό μας για την αντισυνταγματική παρεκτροπή, οι κάτω από εκβίαση ευρισκόμενοι βουλευτές μας να επιτρέπουν στον Ακκιντζίνα υποσκάπτει το κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως θεσμού της Κρατικής Οντότητας και της Δημοκρατικής Αρχής, να καταρρακώνει την αξιοπρέπειά μας ως κοινωνών δικαίου και να απαξιώνει τις πνευματικές βάσεις του  Ελληνισμού της Κύπρου ….. »

 

Οκτώ Κύπριοι πολίτες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και ζητούν την παρέμβασή του για την συνταγματική εκτροπή που συνιστά η απόφαση της Κυπριακής Βουλής να αναιρέσει εθνική επέτειο καθ’ υπόδειξιν του κατοχικού ηγέτη. Πρόκειται για τους:

ΘΕΚΛΑ ΚΙΤΤΟΥσκηνοθέτιδα, ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ δημοσιογράφο, ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΠΛΑΝΗ αρχαιολόγο – κοινωνική ανθρωπολόγο από τα κατεχόμενα Λιβερά επαρχίας Κερύνειας, ΝΤΙΝΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ πρόσφυγα από την κατεχόμενη Κερύνεια και εκδότητης εφημερίδας ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΗΡΑΚΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ σιδηρουργό, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΡΙΞΟΥ ηθοποιό, ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ δάσκαλο,και ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΚΑ, αγιογράφο από το κατεχόμενο Αγριδάκι επαρχίας Κερύνειας.

 

 

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Αρ. Αίτησης: 53 /17

 

Αναφορικά με το άρθρο 155.4 του Συντάγματος και το άρθρο 3 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου του 1964

και

Αναφορικά με την Αίτηση της Θέκλας Κίττου και άλλων, ως ο επισυνημμένος κατάλογος Αιτητών, για άδεια καταχώρησης αίτησης για ένταλμα της φύσης Mandamus και/ή QuoWarranto

 

και

Αναφορικά με την Πρόταση Νόμου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τροποποίηση τους περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους του 1961 έως 2013

 

Μονομερής Αίτηση της Θέκλας Κίττου από τη Λευκωσία και των υπολοίπων Αιτητών, για άδεια καταχώρησης αίτησης για ένταλμα της φύσεως Mandamus και/ή QuoWarranto

 

Περιγραφή και ιδιότητα των Αιτητών:

 

 1. ΘΕΚΛΑ ΚΙΤΤΟΥ, σκηνοθέτις
 2. ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ, δημοσιογράφος
 3. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΠΛΑΝΗ, αρχαιολόγος, κοινωνική ανθρωπολόγος από τα κατεχόμενα Λιβερά επαρχίας Κερύνειας
 4. ΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, εκδότης εφημερίδας ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΙΚΗ ΗΧΩ
 5. ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ, σιδηρουργός
 6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΙΞΟΥ, ηθοποιός
 7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, δάσκαλος
 8. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑ, αγιογράφος από το κατεχόμενο Αγριδάκιεπαρχίας Κερύνειας

 

 

ως διεκδικούντων το δικαίωμα διατήρησης της συλλογικής ιστορικής μνήμης

και το φυσικό και ηθικό δικαίωμα να τιμούν τους προγόνους τους

 

 

Αιτούμενες θεραπείες:

 

Οι  Αιτητές αιτούνται, την έκδοση Διατάγματος της φύσεως Mandamus και/ή QuoWarranto, το οποίο να εντέλλει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να απορρίψει την  Πρόταση Νόμου, η οποία κατετέθη στην Ολομέλεια την 17/02 /2017,  για τροποποίηση των περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους του 1961 έως 2013, καθ’ότι η εν λόγω Πρόταση Νόμου αποτελεί προϊόν κατάχρηση εξουσίας και/ή προϊόν αντισυνταγματικής ενέργειας και/ή προϊόν εκβιασμού και/ή προϊόν εξυπηρέτησης αλλοτρίων σκοπών  και/ή προϊόν φυλετικής διάκρισης εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου

 

 

 

Λόγοι Αιτήσεως:

 

 1. Κατάχρηση εξουσίας
 2. Προϊόν αντισυνταγματικής ενέργειας
 3. Προϊόν εκβιασμού
 4. Προϊόν εξυπηρέτησης αλλοτρίων σκοπών
 5. Προϊόν φυλετικής διάκρισης εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου

 

Τα γεγονότα επί των οποίων βασίζεται η Αίτηση παρατίθενται στην Ένορκη Δήλωση της; Γιαννούλας Καπλάνη, ημερομηνίας 07/04/17.

 

Η Αίτηση συνετάχθη υπό του κου Παναγιώτη Π. Κλεοβούλου, Δικηγόρου δι΄ Αιτητές.

 

Διεύθυνση Επιδόσεως: Το Δικηγορικό Γραφείο του  Παναγιώτη Π. Κλεοβούλου από τη Λεμεσό, φ/διδικηγορικού Γραφείου Νίκου Κληρίδη, Λευκωσία.

________________________

Παναγιώτης Π. Κλεοβούλου

Δικηγόρος δι΄ Αιτητές

 

Κατεχωρήθη την 7 Απριλίου 2017

 

 

 

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Αρ. Αίτησης: 7 Απριλίου 2017

 

Αναφορικά με το άρθρο 155.4 του Συντάγματος και το άρθρο 3 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου του 1964

 

 

και

Αναφορικά με την Αίτηση της Θέκλας Κίττου, από τη Λευκωσία και άλλων, ως ο επισυνημμένος κατάλογος Αιτητών, για άδεια καταχώρησης αίτησης για ένταλμα της φύσης Mandamus και/ή QuoWarranto

και

Αναφορικά με την πρόταση Νόμου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τροποποίηση τους περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους του 1961 έως 2013

 

ΕΝΟΡΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

Εγώ η υπογεγραμμένη Γιαννούλα Καπλάνη, πρόσφυγας από τα Λιβερά της Κερύνειας και προσωρινή κάτοικος Λευκωσίας, ορκίζομαι και δηλώνω τα ακόλουθα:

 1. Είμαι μία εκ των Αιτητών στην Αίτηση υπό τον ως άνω αριθμό και τίτλο, είμαι εξουσιοδοτημένη και από τους λοιπούς Αιτητές να προβώ στην παρούσα στην οποία προβαίνω εξ’ όσων κάλλιον γνωρίζω και πιστεύω, εκτός όπου αναφέρω την πηγή της πληροφόρησης μου, και εξ’ όσων ο Δικηγόρος μου με συμβουλεύει σε σχέση με τις νομικές αρχές.
 2. Είμαι συνταξιούχος Αρχαιολόγος και Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Κατάγομαι από το κατεχόμενο χωριό Λιβερά της επαρχίας Κερύνειας και διεκδικώ το δικαίωμα της διατήρησης της συλλογικής ιστορικής μνήμης, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το δικαίωμά μου να αγωνίζομαι για την επιστροφή μου στην ελεύθερη Κερύνεια για να κατοικήσω την κατεχόμενη σήμερα από τους Τούρκους κατακτητές πατρική μου κατοικία όπου γεννήθηκα και μαζί με τους λοιπούς Αιτητές, οι οποίοι συμμερίζονται απόλυτα τις δικές μου απόψεις και προσδοκίες, διεκδικούμε επίσης το φυσικό και ηθικό δικαίωμα να τιμούμε τους προγόνους μας, να διατηρούμε τη συλλογική ιστορική μνήμη καθώς και το δικαίωμά μας να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές.
 3. Περί τον Φεβρουάριο 2017 και/ή προγενέστερα συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο της Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης εις ότι αφορά τους περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς, σύμφωνα με τον περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμο της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 3(2) και 4 του περί Μεταβιβάσεως της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και της Ιδρύσεως Υπουργείου Παιδείας, Νόμου, η οποία Κανονιστική Διοικητική Πράξη, ψηφίσθηκε και κατέστη νομοθέτημα υπ΄ αρ. ΚΔΠ 60/17 με τη δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017.
 4. Ο Κανονισμός 8 της εν λόγω ΚΔΠ 60/17, καθορίζει τις σχολικές αργίες, τους σχολικούς εορτασμούς και ιστορικές εθνικές και άλλες επετείους, στις οποίες θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιέρωσης διδακτικού χρόνου και συζητήσεις και μεταξύ αυτών, στην τελευταία κατηγορία, στις οποίες θα γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων και ολιγόλεπτη συζήτηση συμπεριελήφθη και η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950.
 5. Η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950, αφορά την ιστορική εκείνη μέρα όπου οι αυτόχθονες Κύπριοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους και σε ποσοστό, 97%, σε δημοψήφισμα το οποίο διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου και στο οποίο συμμετείχε όλος ο λαός, ανεξαρτήτως ταξικής προέλευσης και ιδεολογίας, προσήλθαν και διεκδίκησαν την ελευθερία τους και ψήφισαν υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ασκώντας το απαραβίαστο δικαίωμά τους στην Αυτοδιάθεση.
 6. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων εστιάσθηκε στο γεγονός ότι στις σχολικές επετείους θα συμπεριλαμβάνετο και η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Στη συμπερίληψη της εν λόγω επετείου στις σχολικές επετείους, αντιτάχθηκαν οι βουλευτές του κόμματος του ΑΚΕΛ, οι οποίοι και καταψήφισαν το σχετικό κείμενο οι δε βουλευτές του κόμματος ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή και το εν λόγω κείμενο κατέστη Κανονιστική Διοικητική Πράξη υπ’ αρ.60/17 με τις ψήφους των υπολοίπων κομμάτων.
 7. Τα εν λόγω γεγονότα έλαβαν χώραν καθ’ όν χρόνονδιεξήγοντο δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί το Παράνομο Κατοχικό Καθεστώς και του νομίμου, δυνάμει των προνοιών του Συντάγματος, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.
 8. Ο εκπρόσωπος του Παράνομου Κατοχικού Καθεστώτος, μετά την θέσπιση της αναφερομένης ΚΔΠ 60/17, απεχώρησε από τις δικοινοτικές συνομιλίες, δηλώνοντας ότι οι Έλληνες Κύπριοι εξακολουθούν να επιδιώκουν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και δήλωσε επίσης ότι δεν θα επανέλθει στις συνομιλίες, εκτός εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων καταργήσει την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος από τις σχολικές επετείους.
 9. Οι εν λόγω δηλώσεις του εκπροσώπου του Παράνομου Κατοχικού Καθεστώτος συνιστούν καθαρό εκβιασμό (duress) διότι δι’ αυτών των δηλώσεων ο Μουσταφά Ακιντζί επιδιώκει να εξαναγκάσει τον συνομιλητή του, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καταργήσει την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, υπό τον φόβο ότι δεν θα συνεχίσει τις διακοινοτικές συνομιλίες.
 10. Επίσης οι εν λόγω δηλώσεις του εκπροσώπου του Παράνομου Κατοχικού Καθεστώτος συνιστούν και πρόκληση καθ’ ότι αυτό τούτο το Παράνομο Κατοχικό Καθεστώς,  σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΑΔ, συνιστά υποτελή διοίκηση του Κατοχικού Τουρκικού Στρατού.
 11. Έκτοτε διεκόπησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες και το κυβερνόν Κόμμα στη συνέχεια, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του Μουσταφά Ακιντζί, υπέβαλε Πρόταση Νόμου δια της οποίας σκοπείται η τροποποίηση του περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Νόμου, ώστε να περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ο προσδιορισμός των επετείων στην κατηγορία των οποίων, σύμφωνα με την ΚΔΠ 60/17 συγκαταλέγεται και η επέτειος του Εθνικού Δημοψηφίσματος, ώστε η ως άνω επέτειος να απαλειφθεί υπό του Υπουργού Παιδείας.
 12. Η εν λόγω πρόταση Νόμου υπογράφεται από Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία κατά την ψήφιση της ΚΔΠ 60/17, τήρησε αποχή και στην παρατιθέμενή της Αιτιολογική Έκθεση ουδόλως αιτιολογεί, γιατί σε διάστημα ολίγων ημερών από τη ψήφιση της ΚΔΠ 60/17 μέχρι την υποβολή της Πρότασης Νόμου και προτού ακόμη η ΚΔΠ 60/17, δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, προέκυψε η ανάγκη να υποβληθεί αυτή η Πρόταση Νόμου και να διαφοροποιήσει τη θέση της από αποχή σε άρνηση.
 13. Η εν λόγω Αιτιολογική Έκθεση είναι ανυπόστατη, δεν αποτελεί αιτιολογία παρά ταυτολογία και κατά συνέπεια δεν είναι νόμιμη, δεν είναι πλήρης και δεν είναι εμπεριστατωμένη, αποτελεί ομολογία παρανομίας, προσκρούει στην Αρχή της Αναλογικότητας  και στην Αρχή της Νομιμότητας, αντιφάσκει με το πνεύμα της ΚΔΠ 60 /17 και εξυπηρετεί την Αρχή της Σκοπιμότητας.
 1. Η εν λόγω πρόταση Νόμου είναι ξεκάθαρο ότι φωτογραφίζει την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και συνιστά μεθόδευση της κατάργησης της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και τούτο για να ικανοποιήσει την απαίτηση του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία απαίτηση αποβλέπει να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Κατοχικού Καθεστώτος και της Τουρκίας να υποσκάψει το κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως θεσμού της Κρατικής Οντότητας και της Δημοκρατικής Αρχής, να καταρρακώσει την αξιοπρέπεια μας ως κοινωνών δικαίου και να απαξιώσει τις πνευματικές βάσεις του Ελληνισμού της Κύπρου.
 2. Η εν λόγω ενέργεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά καταχρηστική ενέργεια διότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με την επιδιωκόμενη τροποποίηση της εκφεύγει του συνταγματικού της ρόλου, εισάγει στο νομοθετικό έργο αλλότρια ζητήματα και η ίδια καθίσταται άθυρμα του εκπροσώπου του Κατοχικού Καθεστώτος.
 1. Δια της παρούσης Αιτήσεως μας εμείς ως κοινωνοί δικαίου, των οποίων τα δικαιώματα μας καταπατούνται κατά βάναυσο τρόπο, προστρέχουμε στο Δικαστήριο ως το ύστατο καταφύγιο μας και ως  θεματοφύλακα του δικαίου και ερμηνευτή του και επιζητούμε την παρέμβαση του και τη θεραπεία της αντισυνταγματικής παρεκτροπής.
 2. Εξ όσων ο Δικηγόρος μας μας συμβουλεύει, υφίστανται τα ακόλουθα στοιχεία για το παραδεκτό της Αιτήσεως μας και για την κατά νόμον και ουσία βασιμότητά της ως ακολούθως εκθέτω:

 

 

 1. Δικαιοδοσία
 1. Κατά γενική αρχή του Δικαίου κενό στην έννομη τάξη δεν δικαιολογείται και ειδικότερα δεν δικαιολογείται κενό στη δικαιοδοσία των Δικαστηρίων και κατ’ επέκταση κενό στη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των κοινωνών του δικαίου και βέβαια δεν δικαιολογείται να εκδηλούται κενό δια της ελλείψεως ενδίκου βοηθήματος για τη προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου το οποίο θα αποβλέπει στη διαφύλαξη εννόμου συμφέροντος.
 2. Κατά συνέπεια, στην υπό αναφορά περίπτωση, το Δικαστήριο κέκληται όπως, συμφώνως της Αρχής του σύγχρονου Κράτους Δικαίου, κάθε διάταξη νόμου και εν γένει διάταξη κανόνος δικαίου ερμηνεύεται εναρμονιζόμενη με το Σύνταγμα. Συνεπώς και κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 2 του Άρθρου 139 του Συντάγματος, η οποία παρέχει στο Ανώτατο αυτοφυή δικαιοδοσία να επιλύει θέματα αρμοδιότητός του, τούτο δύναται, ασκώντας εν τη σοφία του τις εξουσίες του και προς το σκοπό της απονομής της δικαιοσύνης να ερμηνεύσει διασταλτικά και υπέρ του κοινωνού του δικαίου αλλά και υπέρ της Συνταγματικής νομιμότητος, να αποδεχθεί ότι το παρόν προνομιακό ένταλμα ευρίσκει πεδίο εφαρμογής και επί ζητημάτων τα οποία δεν άπτονται αμιγώς και δεν εμπίπτουν κατ’ αποκλειστικότητα στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου.
 3. Συνεπώς, το υπό κρίση προνομιακό ένταλμα πρέπει να θεωρηθεί ως παραδεκτό από το Δικαστήριο σας, το οποίο και θα πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση του κατά νόμον και κατ’ ουσίανβασίμου του περιεχομένου του. Δέον όπως, προς τούτο, ληφθεί υπ’ όψιν ότι η δικαστική εξουσία και δή το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι η κορωνίδα της Δικαιοσύνης, αποτελεί τον θεματοφύλακα της συνταγματικής νομιμότητας και τον αυθεντικό ερμηνευτή του Συντάγματος, δύναται δε και υποχρεούται ως εκ τούτου δι΄ αποφάσεώς του, η οποία ισχύει ergaomnes να αποκαθιστά την τιτρώσκουσα συνταγματική νομιμότητα.

 

 1. Καθήκον της Βουλής να μην ασκεί, κατά τρόπο καταχρηστικό, τις εξουσίες της και ενεργεί αντισυνταγματικά
 • Κατά γενική αρχή του Δικαίου, η οποία επίσης απορρέει από την Αρχή της Νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, καμία διοικητική αρχή, κανένα όργανο και κανένας οργανισμός και κανένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, δεν δύνανται να ασκούν τα κεκτημένα από την οικεία έννομη τάξη, εξουσία τους, κατά τρόπο καταχρηστικό.
 • Στην έννοια δε του δημοσίου δικαίου, η καταχρηστική άσκηση αρμοδιότητας συνιστά λόγο ακυρώσεως της πράξης. Κατάχρηση δε, κατ’ αυτή την έννοια, θεωρείται η εξυπηρέτηση σκοπού αλλότριου από τον επισήμως, πλην όμως προσχηματικώς, επικαλούμενο. Κατ’ επέκταση και κατά λογική, αλλά πρωτίστως και κατά νομική ακολουθία των πιο πάνω, αντίστοιχη υποχρέωση αποφυγής κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης δικαιώματος έχουν και τα πολιτειακά όργανα τα οποία είναι φορείς των τριών εξουσιών- λειτουργιών της πολιτείας.
 • Ρητώς δε, η παράγραφος 1 του Άρθρου 137 του Συντάγματος απαγορεύει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με νόμο ή απόφαση της να ποιείται δυσμενή διάκριση εις βάρος οιασδήποτε των δύο κοινοτήτων και σε περίπτωση παρέκκλισης παρέχει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και αντίστοιχη εξουσία στο Ανώτατο Δικαστήριο να ελέγχει τέτοια παρεκτροπή.
 • Το Άρθρο δε 179 του Συντάγματος καθιστά το Σύνταγμα ως τον υπέρτατο Νόμο της Δημοκρατίας και ρητώς απαγορεύει στη Βουλή των Αντιπροσώπων να νομοθετεί και σε οποιοδήποτε όργανο, αρχή ή πρόσωπο, ασκούν εκτελεστική εξουσία ή διοικητικό λειτούργημα, να αποφασίζουν ή να ενεργούν με καθ’ οιονδήποτε τρόπο αντίθετα ή ασύμφωνα προς οιανδήποτε διάταξη του Συντάγματος.

 

 1. Περιεχόμενο της Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης 60/2017
 1. Η Κανονιστική Διοικητική Πράξη 60/2017, η οποία θεσπίσθηκε στις 24/2/2017 και την οποία η προσβαλλόμενη πρόταση Νόμου αποβλέπει να τροποποιήσει, στο Μέρος ΙΙ, Κανονισμός 3, υπό τον τίτλο ενότητας «οι Αρχές που διέπουν την ερμηνεία και εφαρμογή των παρόντων Κανονισμών» επιβάλει μεταξύ άλλων το σεβασμό στη φυλή, γλώσσα, θρησκεία και πεποιθήσεις του παιδιού ή των γονέων του και στην εθνική του καταγωγή. Ομοίως και ο Κανονισμός 4 κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης και συνείδησης του μαθητή καθώς και το δικαίωμα των γονέων του μαθητή να καθοδηγήσουν αυτό εις ότι αφορά την άσκηση του ως άνω δικαιώματος του. Επίσης και το εδάφιο 6 του ιδίου Κανονισμού, στις παραγράφους (β), (γ) και (δ), ορίζει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αρχές που καθιερώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην ανάπτυξη του σεβασμού προς τους γονείς του παιδιού, της ποιότητάς του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες καθώς και του σεβασμού του προς τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία διαβιοί και στην προετοιμασία του παιδιού μεταξύ άλλων «στην ανάπτυξη του σεβασμού προς τα πρόσωπα αυτοχθόνου καταγωγής».
 2. Στην προκειμένη περίπτωση, συμφώνως του Κανονισμού 8, χωρίστηκαν οι σχολικές αργίες και συνακόλουθα οι σχολικές επέτειοι στις 4 ακόλουθες κατηγορίες:
 • Οι σχολικές αργίες
 • Οι καθιερωμένοι σχολικοί εορτασμοί, για τους οποίους μπορεί να διατεθούν μέχρι δύο διδακτικές περίοδοι
 • Επέτειοι στις οποίες θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με διάθεση μίας μόνο διδακτικής περιόδου
 • Επέτειοι στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη
 1. Στην τέταρτη ως άνω Κατηγορία εντάσσεται και ο εορτασμός του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950.

 

 1. Ο αλλότριος σκοπός της προσβαλλόμενης πρότασης Νόμου
 • Με την προσβαλλόμενη Πρόταση Νόμου, άρθρο 2, επιδιώκεται όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων απεκδυομένη της σχετικής αρμοδιότητάς της, μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας την αρμοδιότητα καθορισμού των σχολικών επετείων της τέταρτης ως άνω Κατηγορίας.
 • Δια της προσβαλλομένης Πρότασης Νόμου, κατά τρόπο παράδοξο και νομικώς ανακόλουθο, η Βουλή διατηρεί την αρμοδιότητα καθορισμού των επετείων των υπολοίπων κατηγοριών.
 • Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίο μεθοδεύεται η μεταφορά στον Υπουργό Παιδείας της αρμοδιότητας της Βουλής, γι’ αυτή και μόνο την κατηγορία των επετείων, είναι η κατάργηση του εορτασμού της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Τούτο δε γίνεται προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στις διακοινοτικές συνομιλίες και η συνέχιση των συνομιλιών.Το ως άνω δε αποκαλύπτει εναργώς η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ανταπόκριση:

«…ξεκαθάρισε τη θέση του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι το κόμμα του διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων της Βουλής σε Υπουργούς. Επεσήμανε ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχουν ειδικές συνθήκες, οι οποίες άπτονται της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, γεγονός που ωθεί το ΑΚΕΛ στο να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Ήταν έντονος, ωστόσο, στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, σε περίπτωση που γίνεται αλόγιστη χρήση από μέρους του Υπουργείου, σε σχέση με το δικαίωμα που θα παραχωρηθεί από τη Βουλή.

 • Συναφώς, από σωρεία δημοσιευμάτων στον τύπο, ο εν λόγω Μουσταφά Ακιντζί θέτει ως όρο, προκειμένου να επανέλθει στις συνομιλίες, την κατάργηση της θεσπισθείσης κανονιστικής διατάξεως περί εορτασμού της Επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Ως είναι ευλόγως αντιληπτό, εν’ όψει των ως άνω, η προσβαλλόμενη πρόταση Νόμου, εάν ψηφισθεί, συνιστά κατάχρηση εξουσίας και αρμοδιότητας εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τρόπο πολιτειακώς ανεπίτρεπτο και ασύμβατο με την ισχύουσα συνταγματική τάξη, καθ’ όσον εμφανίζεται η Βουλή να νομοθετεί όχι προκειμένου να καλύψει μίαν αναφύουσα ανάγκη ή να ρυθμίσει ένα τομέα του κοινωνικού γίγνεσθαι, ως είναι και ο κατά το Σύνταγμα προορισμός της, αλλά προκειμένου να εξυπηρετήσει αλλότριους προς τον συνταγματικό προορισμό της σκοπούς, δηλαδή την επάνοδο του Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες. Η μεθόδευση αυτή συνιστά συνταγματικώς ανεπίτρεπτη εκτροπή καθ’ όσον:
 • εμφανίζει τη Βουλή ως νομοθετούσα όχι ελευθέρως βουλευόμενη αλλά υπό το κράτος εκβιασμού, και
 • παραβιάζει τη μείζονα κοινοβουλευτική και δημοκρατική αρχή ότι εις έκαστος βουλευτής ψηφίζει και νομοθετεί με βάση τη συνείδησή του και την εικαζόμενη βουλήσεως των εκλογέων του και όχι τα κελεύσματα της κομματικής του ηγεσίας, δίκην νεοσύλλεκτου στρατιώτη.
 • Στην προκείμενη περίπτωση, ως είναι κοινώς γνωστό, οι βουλευτές του ενός εκ των προτεινόντων την προσβαλλομένη Πρόταση Νόμου κόμματος, δηλαδή του ΔΗΣΥ, κατά τη ψήφιση της διάταξης, της οποίας σκοπείται η κατάργηση, τήρησαν αποχή. Τώρα δε, κατ’ επιταγή της λεγομένης και αντιτιθέμενης προς τους ελεύθερους θεσμούς, κομματικής πειθαρχίας, καλούνται ν’ αλλάξουν την ψήφο τους όχι κατά συνειδησιακή επιταγή αλλά κατ’ επιταγή της εν λόγω κομματικής πειθαρχίας. Τούτο δε παραβιάζει τη Δημοκρατική Αρχή η δε Βουλή ως σύνολο, καλουμένη να νομοθετήσει, ως η προσβαλλόμενη Πρόταση Νόμου παραβιάζει τη συνταγματική τάξη.

 

 1. Φυλετική διάκριση εις βάρος των αυτόχθονων Ελλήνων.
 • Τα δικαιώματα των μελών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου προκειμένου να μην τυγχάνουν δυσμενούς διάκρισης προστατεύονται πρωτίστως από το Άρθρο 6. Αλλά και το Άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα των δύο κοινοτήτων να εορτάζουν τις εθνικές τους εορτές.
 • Επίσης το άρθρο 87 του Συντάγματος προέβλεψε αποκλειστική εξουσία σε κάθε κοινότητα, αναλόγως να νομοθετεί επί θεμάτων θρησκευτικού χαρακτήρα ως και επί εκπαιδευτικών, μορφωτικών και διδακτικών θεμάτων και παρομοίως η παράγραφος 1 του Άρθρου 18 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας.
 • Η προσβαλλόμενη Πρόταση Νόμου είναι θεσμικώς άκυρη καθ’ όσον ευρίσκεται σε αντίθεση με το πνεύμα του Νόμου αλλά και με ένα εκ των βασικών σκοπών του Νομοθέτη ο οποίος είναι η καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, δεδομένου ότι εισάγει ανεπίτρεπτη φυλετική διάκριση σε βάρος την αυτοχθόνων Ελλήνων της Κύπρου, δοθέντος ότι ενώ θεσπίζει τον εορτασμό επετείων οι οποίες αφορούν άλλες εθνότητες ή οι οποίες αφορούν το σύνολο των Ελλήνων καταργεί μία επέτειο, η οποία αφορά αποκλειστικώς και μόνο τον Ελληνισμό της Κύπρου και μάλιστα όχι διότι αυτή η επέτειος εμπεριέχει οτιδήποτε το μεμπτό αλλά προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αλλότριος προς το νομοθετικό έργο και το συνταγματικό προορισμό της Βουλής, σκοπός της επιστροφής του Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες.

 

 1. Όθεν αιτούμαι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

 

Ο ΕΝΟΡΚΩΣ ΔΗΛΟΥΣΑ

 

Γιαννούλα Καπλάνη

 

 

Ωρκίσθη και υπέγραψε ενώπιον μου

σήμερα  7 Απριλίου  2017

στο Ανώτατο Δικαστήριο

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ