ΚΥΠΡΟΣ. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυξημένος κατά 50% αναμένεται να είναι φέτος ο τουρισμός από τη Γερμανία, ωστόσο ο ΚΟΤ εκφράζει ανησυχίες κατά πόσο η Κύπρος θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση, που αποτελούσε στόχο της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου μια εβδομάδα πριν από τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση στο Βερολίνο, φέτος οι κρατήσεις από τη Γερμανία αναμένονται να είναι γύρω στις 180,000, αυξημένες πέραν του 50% σε σχέση με πέρυσι. Όπως είπε «αυτό είναι πρόβλημα» λόγω της έλλειψης επαρκών κλινών.

Ο προβληματισμός συμπλήρωσε έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν στοχευμένες προσπάθειες τα τελευταία 17 χρόνια, ειδικότερα για αύξηση του τουρισμού από τη Γερμανία, κάτι που όλοι επιθυμούσαν.

« Τώρα που δημιουργήθηκε αυτή η ζήτηση έχουν έρθει οι συγκυρίες έτσι, που δεν θα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε», είπε.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι υπάρχουν οργανωτές ταξιδίων που θέλουν να δημιουργήσουν μια καινούρια κατάσταση στην Κύπρο, έχουν επενδύσει σε αεροπορικές θέσεις, έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, αλλά ίσως να μην μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Οι επιλογές για διαχείριση της κατάστασης για φέτος δεν είναι πολλές, όπως επεσήμανε, αναφέροντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι κάποιες κινήσεις προς τους ξενοδόχους, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στους οργανωμένους ταξιδιώτες παρά στους ατομικούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, δεν θα ήταν καλό μακροχρόνια.

Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι ο ΚΟΤ θα είναι παρόν την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, για να συζητήσει με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες τις πραγματικότητες και να δουν πως μπορούν να βρουν από κοινού λύσεις, μέσω καλύτερου προγραμματισμού ή ίσως καλύτερων συμφωνιών.

Ο ΚΟΤ συμπλήρωσε, δεν πανηγυρίζει μόνο για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά προβληματίζεται για τη συνέχεια, γιατί αν δεν υπάρξει σωστός προγραμματισμός και ρύθμιση όλων των ζητημάτων, αυτή η συνέχεια θα είναι προβληματική.